* Change Focus window to that shown in property box

Questions regarding use of any Version of Family Historian. Please ensure you have set your Version of Family Historian in your Profile
Post Reply
User avatar
SpencerDudeUK
Diamond
Posts: 52
Joined: 01 Jun 2018 15:07
Family Historian: V6

Change Focus window to that shown in property box

Post by SpencerDudeUK » 13 Jun 2019 15:02

I think I must be missing a trick here, but when you search back and forward using the white arrows above the property box, the only choice you have to set the main focus window to that record is to select 'Go To Record' which takes you to the Individuals list with that person highlighted. From there you can select 'Focus' and open the main window at the right person.

Surely there is a way to bring up the main window associated with the properties box in an easier way? (Please excuse my ignorance if it's glaringly obvious, but I just can't see it).

On the same subject, I would have thought if you choose any of the people in the 'Recent' list in the gearwheel menu, that should synchronise the main screen to the property box that is selected? I'm not grasping the point of only changing the properties box, leaving the main screen on a completely different person...

User avatar
ColeValleyGirl
Megastar
Posts: 1296
Joined: 28 Dec 2005 22:02
Family Historian: V6.2
Location: Cirencester, Gloucestershire
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by ColeValleyGirl » 13 Jun 2019 15:18

Have you tried the Display In Focus Window icon (magnifying glass) at the top of the Property box?

Re synchronisation, I often want to see an individual's details in the Property Box and some context in the Focus Window, not the same information in two places.

User avatar
tatewise
Megastar
Posts: 16444
Joined: 25 May 2010 11:00
Family Historian: V6.2
Location: Torbay, Devon, UK
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by tatewise » 13 Jun 2019 15:22

In the Property Box try clicking on the magnifying glass focus icon next to the white & blue arrows with the cunning tooltip Display in Focus Window :)

There are various other magnifying glass focus icons that operate similarly depending on context.
e.g. In the Records Window or a Diagram, select one Individual and use main toolbar magnifying glass Focus icon.

The Go Back and Go Forward and cog Recent list can involve ANY type of record, not just Individual records, so in the general case such records cannot be shown in the Focus Window.

Like Helen, I would not want the Focus Window to follow every Property Box that I happened to view.
Mike Tate ~ researching the Tate and Scott family history ~ tatewise ancestry

User avatar
SpencerDudeUK
Diamond
Posts: 52
Joined: 01 Jun 2018 15:07
Family Historian: V6

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by SpencerDudeUK » 13 Jun 2019 15:35

I knew there would be an easy answer - and I apologise for the glaringly obvious miss!
Thanks, all, once again for your excellent responses :D

avatar
E Wilcock
Megastar
Posts: 863
Joined: 11 Oct 2014 07:59
Family Historian: V6.1
Location: London
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by E Wilcock » 13 Jun 2019 19:40

I have always disagreed about this. The back and forth arrows are useful and I made errors because I assumed that the focus person would change in the property box as well. One has to picture the situations where users might be using these arrows. I was entering German census returns where households often had several additional people present (relationship not stated or as yet unconfirmed) and I like to list these unknown extra people in the note field - plus paste in the census event to each of them.

avatar
BobWard
Superstar
Posts: 366
Joined: 18 Nov 2012 01:50
Family Historian: V6.2
Location: Fountain Hills, Arizona, USA

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by BobWard » 13 Jun 2019 21:49

I agree with Evelyn on this one. I always keep the Focus window and Property box in-sync for the same person. Otherwise, there is too much of a risk of inadvertently entering data in the Property box for the wrong person. I think I got caught in that trap early on in my FH experience.

User avatar
DavidNewton
Superstar
Posts: 447
Joined: 25 Mar 2014 11:46
Family Historian: V6

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by DavidNewton » 14 Jun 2019 08:25

Tatewise's comment
The Go Back and Go Forward and cog Recent list can involve ANY type of record, not just Individual records, so in the general case such records cannot be shown in the Focus Window.
to my mind indicates why linking the property box to the focus window is not possible. I take the point of inadvertant data entry but to avoid this you have to ignore the focus window and concentrate on the property box caption when entering data.

David

avatar
Gowermick
Megastar
Posts: 725
Joined: 13 Oct 2015 07:22
Family Historian: V6.2
Location: Swansea

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by Gowermick » 14 Jun 2019 12:25

David,
Whilst I understand that different types of records are shown in property box, I can’t see why individuals can’t be synched to focus window! The software is fully aware which type of record is showing in property box, so can easily adjust its behaviour accordingly, so that whilst showing an Individual, it could synch them with the focus window!
Mike Loney

Using FH 6.2.7, with CC 6.7.37 Windows 10.0.14393 Build14393, LibreOffice 6.1.4.1(x64), Firefox 67.0.1(64Bit) & Thunderbird 60.7.0
Website http://www.loney.tribalpages.com
http://www.mickloney.tribalpages.com

User avatar
DavidNewton
Superstar
Posts: 447
Joined: 25 Mar 2014 11:46
Family Historian: V6

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by DavidNewton » 14 Jun 2019 17:02

Mike
I am sure that is correct, FH could sync, bringing the property box individual into focus, but this would remove the distinction in the focus window between selecting an individual and bringing that individual into focus. I frequently select one of the children in a family for a quick look at their property box but I would not want that selecting to bring them into focus.

But this is personal preference, or maybe it is learned behaviour since this is how FH currently works, who knows?
David

avatar
jbtapscott
Famous
Posts: 236
Joined: 19 Nov 2014 17:52
Family Historian: V6.2
Location: Corfu
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by jbtapscott » 14 Jun 2019 17:11

I'm with David on this one - I too frequently go to the Property Box of a child, etc., and would not want to see the Focus Window change. As he says, personal preference / way of working!
Brent Tapscott ~ researching the Tapscott and Wallace family history
Tapscott & Wallace family tree

avatar
Gowermick
Megastar
Posts: 725
Joined: 13 Oct 2015 07:22
Family Historian: V6.2
Location: Swansea

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by Gowermick » 14 Jun 2019 17:38

The problem is compounded by the fact that the individual is highlighted in the focus window, leaving one to mistakenly think that the individual is also the focus of the property box. This is evidenced by the number of people commenting that they have mistakenly added facts to the wrong person!
Something must be amiss for this to happen so often!
Mike Loney

Using FH 6.2.7, with CC 6.7.37 Windows 10.0.14393 Build14393, LibreOffice 6.1.4.1(x64), Firefox 67.0.1(64Bit) & Thunderbird 60.7.0
Website http://www.loney.tribalpages.com
http://www.mickloney.tribalpages.com

User avatar
ColeValleyGirl
Megastar
Posts: 1296
Joined: 28 Dec 2005 22:02
Family Historian: V6.2
Location: Cirencester, Gloucestershire
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by ColeValleyGirl » 14 Jun 2019 18:32

To be fair, the number of people commenting that they have mis-entered data isn't a good indication of whether it's a problem -- how many people have never mentioned it because they've never made that mistake? We can't know.

I'd positively dislike the behaviour being described, as I've previously said -- and yes, it could be made an option but there's such a thing as too many options.

If it's a real problem for people, one possibility is to use the existing option to change the focus person when you click on a person in the focus window (or click on the focus icon for an individual in the focus window) and rely on the focus window for navigation around individuals rather than the property box, as the property box automatically synchs to the focus window.

User avatar
BillH
Megastar
Posts: 1405
Joined: 31 May 2010 03:40
Family Historian: V6.2
Location: Washington State, USA

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by BillH » 14 Jun 2019 21:32

I also would not like the behavior being described for the same reasons as listed by others. I like the way it currently behaves.

avatar
AnneEast
Superstar
Posts: 288
Joined: 20 Jul 2005 23:39
Family Historian: V6
Location: Cumbria

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by AnneEast » 14 Jun 2019 21:35

I don't use the Focus Window at all. Just couldn't get on with it when it was introduced so always turn it off if it inadvertently puts in an appearance (which is not often!)
Anne

User avatar
DavidNewton
Superstar
Posts: 447
Joined: 25 Mar 2014 11:46
Family Historian: V6

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by DavidNewton » 15 Jun 2019 08:37

Gowermick wrote:The problem is compounded by the fact that the individual is highlighted in the focus window, leaving one to mistakenly think that the individual is also the focus of the property box. This is evidenced by the number of people commenting that they have mistakenly added facts to the wrong person!
Something must be amiss for this to happen so often!
I don't think this is totally accurate. The individual is highlighted if they are selected and that will usually bring up their property box, if you then change the property box to another individual by any means other than selecting in the Focus window then the highlighting disappears in the Focus window.
David

User avatar
Valkrider
Megastar
Posts: 1063
Joined: 04 Jun 2012 19:03
Family Historian: V6.2
Location: Spain
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by Valkrider » 15 Jun 2019 09:21

David

Sorry you are incorrect see the attached screenshot.
focus.JPG
focus.JPG (105.8 KiB) Viewed 1224 times

User avatar
DavidNewton
Superstar
Posts: 447
Joined: 25 Mar 2014 11:46
Family Historian: V6

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by DavidNewton » 15 Jun 2019 09:29

I stand corrected. I read highlighted to mean the background colour change (i.e. selection) and frankly I had not noticed the box boundary being highlighted.

David

User avatar
LornaCraig
Megastar
Posts: 1532
Joined: 11 Jan 2005 17:36
Family Historian: V6.2
Location: Oxfordshire, UK

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by LornaCraig » 15 Jun 2019 10:14

There is a need for consistency here. I work from diagrams. The interaction between diagrams and the Property Box works in the same way as that between the Focus Window and the Property Box. If you change the individual in the Property Box by any means other than selecting them in the diagram, the individual selected in the diagram is not the same as the one in the Property Box. (Admittedly sometimes they could only be the same if FH opened a new diagram!) However I have been using FH for 14 years and never found this a problem.

The current behaviour is also consistent in the Records window. The Property Box can be changed to a different record of the same type (using the back and forward arrows, or in the case of individuals switching to a parent or child ) or to a record of a different type (e.g. by switching to a linked Source record or Media record). Changing the Property Box in this way does not switch the focus away from the record originally selected in the records list.
AnneEast wrote:I don't use the Focus Window at all. Just couldn't get on with it when it was introduced so always turn it off if it inadvertently puts in an appearance (which is not often!)
Like Anne, I don't use the Focus window and have FH set to open on the Records window. But I would not want the Focus window to be an exception to the general rule, even though I don't use it. (I only look at the Focus window when answering questions about it on FHUG!)
Lorna

avatar
Gowermick
Megastar
Posts: 725
Joined: 13 Oct 2015 07:22
Family Historian: V6.2
Location: Swansea

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by Gowermick » 15 Jun 2019 10:34

Valkrider,
Exactly what I meant! It is too easy to think John(Jan) is the focus (because he’s highlighted), when Pieter is actually the one shown in property box (and is also highlighted!).
With the property box set to facts tab, you may not realise you are dealing with Pieter, and then add a fact meant for John to Pieter instead, and this happens all too often for my liking.
To my mind, it is wrong to be able to have two people highlighted at the same time. The only highlighted individual should be the one in focus, and with their property box open!
Mike Loney

Using FH 6.2.7, with CC 6.7.37 Windows 10.0.14393 Build14393, LibreOffice 6.1.4.1(x64), Firefox 67.0.1(64Bit) & Thunderbird 60.7.0
Website http://www.loney.tribalpages.com
http://www.mickloney.tribalpages.com

User avatar
ColeValleyGirl
Megastar
Posts: 1296
Joined: 28 Dec 2005 22:02
Family Historian: V6.2
Location: Cirencester, Gloucestershire
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by ColeValleyGirl » 15 Jun 2019 11:51

I don't use highlighting in the Focus window at all... I find it distracting, and it doesn't tell me anything useful, especially as I rarely use the focus window to do data entry, just to provide family context on an individual.

Which is nothing more than another piece of anecdata demonstrating that we all use the product differently.

avatar
E Wilcock
Megastar
Posts: 863
Joined: 11 Oct 2014 07:59
Family Historian: V6.1
Location: London
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by E Wilcock » 15 Jun 2019 17:04

One important point to make here is that the Focus screen setting out a family in three generations is similar to the main screen in other genealogy software. I assume that the original fh worked from a diagram directly to the Property Box and, though imaginative in computer terms, it was a disincentive to researchers like myself who were used to more standard software.

I still use the focus screen to add spouses, parents and children which again is similar to the programs I am used to.
I tend not to use arrows to navigate through people related to each other as one can click a diagram or use Mike's Plug in Quick Family Facts. It is miscellaneous unrelated people that can be hard to find again, tho I also use the date updated column in the index of individuals.
Until typing this today, I did not realise that one could add children on the Property Box and I still dont see that one can add parents.

My most common error is to slip up over the generations. Quite often I want to add a person's mother and she accidentally appears as their wife.

User avatar
ColeValleyGirl
Megastar
Posts: 1296
Joined: 28 Dec 2005 22:02
Family Historian: V6.2
Location: Cirencester, Gloucestershire
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by ColeValleyGirl » 15 Jun 2019 17:28

Evelyn,

The earlier versions of FH worked either form the records list or a diagram to the Property Box.

To add a parent for somebody who doesn't already have one, clicking on the Blue up arrow in the Property Box gives you the option to add a parent; if you want to add an additional (set) of parents, the cog wheel icon allows you to 'open the Parent window' to do so.

User avatar
trevorrix
Famous
Posts: 136
Joined: 17 Nov 2002 20:27
Family Historian: V6.2
Location: Suffolk, England

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by trevorrix » 15 Jun 2019 19:00

The Focus window was introduced to emulate the main display of Generations which was a popular software at the time. I suggested it :).
Trevor Rix

avatar
E Wilcock
Megastar
Posts: 863
Joined: 11 Oct 2014 07:59
Family Historian: V6.1
Location: London
Contact:

Re: Change Focus window to that shown in property box

Post by E Wilcock » 17 Jun 2019 10:41

Thank you for that info Cole Valley Girl - tho I may find it hard to change my habits.
Trevor Rix is correct - I used Generations probably under his guidance.

Post Reply