Page 1 of 1

AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 13:06
by ileat
I've used AS for some time without an issue, but it's just failed to create a census entry in FH with the associated multimedia and source records or facts. The log file entry below shows that AS believes it has successfully created these things but none appear in my project file against the relevant individual. However, AS has successfully copied the census file to the correct 1871 Census project media folder.

Created multimedia record ID: 1594: Census UK 1871 RG10/1896 F42 P17(Media\1871 Census\Sydney Mills 1871 Census.jpg)
Created source record with ID 2802, Title: Census 1871 Box, Wiltshire RG10/1896 F42 P17 (Sydney Mills)
Added link to multimedia object ID 1594
Individual record Sydney MILLS [7806]
Added fact Census
Added fact Occupation

Have I done something wrong?

Thanks,

Ian

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 13:46
by tatewise
Hello Ian.

Did you invoke AS by running the Ancestral Sources Data Entry Plugin from your FH Project?

OR did you choose the Project from within AS? Are you sure AS updated the correct Project?

In the Log what File: path is given for the Project? Is it what you expect for your main Project?

In your FH Project is the last Media Record Id = 1593, and the last Source Record Id = 2801 ?
Is the Sydney MILLS Record Id = 7806 ?
If the answer to an of those is 'NO' then they are not the same Project.

Do you have a duplicate Project that AS has updated instead of your master Project?

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 13:55
by LornaCraig
(Edit: Mike' reply arrived while I was writing this)

If you have more than one individual in your file with the same name you might find it has been linked to the wrong individual, i.e. you selected the wrong one in AS by mistake.

You say that AS has copied the census file to the correct 1871 Census project media folder, so it must have used the right project. In the FH Records Window , Sources tab, can you see the newly created Source record? (Click on the Updated column heading to bring the most recent to the top of the list). How many links does that Source have? Select the Source and use View>Record Links to see which records it has links to.

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 14:21
by ileat
Apologies I should have mentioned this in my original post. I don't use the plugin. I run AS outside of FH and it selects the default project file, i.e the one which contains Sydney Mills. I didn't know how to include a screen shot of the log file but it shows the name of the correct project file. There is only one Sydney Mills in the file.

I've looked at both the list of source and media records sorted by id number and the two numbers shown in the log file would have been the next in sequence, but neither is present.

Thanks for helping.

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 14:35
by tatewise
That is particularly unusual :?
I don't recall that problem being reported before with so much convincing evidence of it being the correct Project.
If you repeat the process do the records get updated correctly?

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 15:12
by LornaCraig
Was FH open at the time you made the entries in AS? If so, when you went back to FH you should have seen a message saying the file had been modified by an external application (AS) and asking if you wanted to re-load it in FH. If that happened, did you say 'yes' to reload?

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 15:39
by tatewise
The only other remote possibility is it may have fallen foul of the new FH Snapshot feature.
I wonder if it is possible for FH to take a Snapshot of the GEDCOM while AS is updating it, so the changes only get applied to the saved Snapshot copy.

To check out this theory, open the Project's data folder and its Snapshots subfolder, i.e.
...\Family Historian Projects\<project>\<project>.fh_data\Snapshots\ where <project> is your Project Name.
Open the .fhss file with the latest Date modified using FH and check the records for the expected changes.

Re: AS Not Creating Census Entry

Posted: 21 May 2020 16:30
by ileat
Mike - The change had not been made to the snapshot file. I have now tried entering a different census entry. That worked fine and used the same id numbers as shown in the Sydney Mills log file. So I tried him again and this time it worked ok.

Lorna - I always check after each census page entry that AS has correctly updated my FH project file. I remember that the reload prompt was slower than usual in coming up but it did appear eventually. I'm pretty sure I responded to the prompt but now I'm started to wonder whether I did or not. I know I subsequently shut down FH to see if that helped and when I restarted it I did get a prompt to reload which I did respond to but that made no difference to the Sydney Mills entry.

So perhaps I can put this down to user error. If so my apologies for wasting your time.

Thanks to both of you for your speedy advice.